Charlottenborgskyrkans historik

Kyrkan invigdes den 30 januari 1988 av biskop Martin Lönnebo och helgades åt Jungfru Maria.

Arkitekter

Gösta Eriksson och Bengt Linder, EU arkitektkontor AB i Stockholm, ritade kyrkan efter följande kriterier:

1. Kyrkan skall vara en plats för gemenskap.
  2. Kyrkan skall vara en "ljusets boning".
  3. Kyrkan skall ha en djup förankring i traditioner.

Generalentrepenör

Egirs Bygg AB, Motala.

undefined

Kyrkan är distriktkyrka för stadsdelen söder om Motala ström. Kyrkan som plats har en unik möjlighet att erbjuda en trygg grund att stå på.
Dopfunten är av röd Jämtlandskalksten.
Dopljusstaken i smide förfärdigat av Stefan Hasselberg, Stockholm.
Skulpturen "Den uppståndne Kristus" i koret är gjord av Liss Eriksson, Stockholm, och gjuten i brons i Paris. Dess storlek är 2x2 meter.  Processionskrusifixet har samma motiv och är också gjutet i Paris. Dess skaft är av träslaget paudouk från Burma. (Liss Eriksson har inspirerats bl.a. av Kristustolkningen i Pasolinis film Matteusevangeliet). De Liturgiska textilerna är utförda av Sten Kauppi, Rosersberg. Mässhaken och altarbrunet är inspirerade av uppenbarelsebokens 12:e kapitel.  Mässkruden föreställer Jungfru Maria klädd i solen. Altarbrunet vill framställa hur Gud rör vid Maria, antydd av den röda cirkeln i mitten, Maria säger ja till Gud, "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som Du sagt".  Och Maria blir mor åt Guds son. Fisken symboliserar Mariakyrkan.
Det röda bandet över altarbrunet vill säga: Jesu blod renar oss från all synd.  De lodräta ränderna i lysande färger: förlåtelse och glädje strömmar ner till oss från GUD. Kajsa Mattas, Stockholm, har skapat de båda Mariaskulpturerna: Maria med skyddsmanteln och en pietá, Maria med Jesus i sina armar, när han tagits ner från korset.

Kyrkklockan är tilverkad av Olssons klockgjuteri, Ystad.  Bo Setterlind har diktat klockornas inskription:  "Mitt namn är jungfru Maria. Jag tillhör Gud. Sätt mej i rörelse att klangen må vittna om Herrens barmhärtighet". En miniatyr av kyrkklockan hänger till höger i koret.    Sakristian till vänster om kyrkorummet har intilliggande väntrum för dopföljen och brudpar. Altartavlan i sakristian har målats av Erik Olsson, Halmstadsgruppen. Tavlan föreställer: Kristus på korset, Kornbröden och fiskarna, Veronicas svettduk, Pingstens lågor, Lagen och Davidsstjärnan och Gudsnamnet.  Nattvardssilvret och silverljusstakarna har förfärdigats av Lars Håkansson, Malmö.  Brudkrona.

Orgeln har 14 stämmor (908 pipor) och är byggd av Marcussen & Sons Orgelbygggeri, Åbenrå, Danmark. Orgelinvigning gjordes den 23 september 1990.

Kyrkorummet rymmer 180 pers. och har en höjd av 13 meter.
Genom att öppna portarna till vapenhuset kan ytterligare 75 personer beredas plats.
Väggarna har en lutning så att efterklangen är 3,5 sekunder, vilket är idialiskt för körsång. Golvet är av hyvlad Ölandskalksten.