Mer historik

Ett tempel byggs om

År 1897 var det dags för nästa reparation som förde med sig allvarliga ingrepp i det gamla templet. Då fördes många av de vackra gravstenarna ut på kyrkogården och flera av dem slogs sönder. Bänkar och altarring förstördes och ersattes med nya och medeltidsskulpturerna ställdes undan. Samtidigt byggdes det redan stora vapenhuset ut och försågs med kryssvalv och pelare. Tornet byggdes om och exteriören fick romanska stildekorationer i sandsten.

Altartavla från 1500-talet

Arkitekt Kurt von Schmalensee, som ledde arbetet, plockade också bort G. A. Engmans altartavla från 1857. Den föreställer när Jesus uppenbarar sej för Petrus och är nu upphängd i södra utbyggnaden. I stället placerades det medeltida altarskåpet där. Det är gjort i trä i sengotisk form med mittparti och dörrar från 1500-talet. Det är troligen tillverkat i Sverige men med lübeckska förebilder.

Dopfunt från 1100-talets slut. i bakgrunden, G. A. Engmans altartavla från 1857.

Altarskåp från 1500-talet.

Även exteriört förändrades kyrkan vid denna restaurering. Utbyggnaden i söder försågs med trappstegsgavlar och tornets form förfinades.

I östra väggen finns släkten Stenhammars stamfaders gravhäll, saltsjuderiinspektör Nils Persson Stenhammar, död 1675. Han blev stamfar för en av stiftets mest kända prästsläkter dit även kompisitör Wilhelm Stenhammar hörde.

Helgedomen i Vinnerstad äger ytterligare ett värdefullt inventarium från äldre tid, ett triumfkrucifix från 1 300-talet.

Predikstolen byggdes i renäsansstil 1642, men har ändrats flera gånger sedan dess.

Kyrkans textilier anses märkliga, speciellt korkåpan av italiensk brokad från slutet av 1600-talet. Silverspännet som håller samman kåpan över bröstet återger en madonnabild från 1479.

Orgeln byggdes 1954 av A. Mårtensson i Lund.