Sverigefinsk verksamhet i Motala församling

Om Sverigefinskt arbete

Motala församling bedriver sedan över 30 år tillbaka finskspråkigt arbete. Sverigefinskt församlingsarbete är Svenska kyrkans verksamhet, som bedrivs huvudsakligen på finska. Ibland sker verksamheten både på finska och svenska, till exempel ofta i samband med de så kallade kyrkliga förrättningarna: dop, vigsel och jordfästning.

I Motala bodde 2002-12-31 enligt Statistiska Centralbyrån 991 personer som var födda i Finland. Antalet sverigefinländare är därmed mellan 1500-2000, beroende av vilket statistiskt urval man använder.

Ordet sverigefinländare har kommit att beteckna den grupp av i huvudsak arbetskraftsinvandrare, som har under efterkrigstiden flyttat till Sverige från Finland. Cirka 10 % av sverigefinländare är s.k. finlandssvenskar med svenska som modersmål. Finlandssvenskarna har sin egen särpräglade kulturella bakgrund och sina egna föreningar i Sverige.

Sverigefinnar, som har finska som modersmål, utgör sedan år 1999/2000 en språkminoritet. Då antogs lagarna om nationella minoriteter i Sverige och ratificerades Europarådets konvention om minoriteter och minoritetsspråk.

Former

Den sverigefinska verksamheten sker i första hand i Charlottenborgs kyrka men även andra kyrkor och lokaler i pastoratet används vid behov.
Verksamheten består av:
Förrättningar (dop, vigsel, jordfästning och andra välsignelseakter)
Barn- och ungdomsverksamhet
Konfirmandundervisning
Musik (körer, konserter, allsång)
Diakoni (själavård, hembesök, sjukbesök, väntjänst)
Studie-, samtalsgrupper
Deltagande och anordnande av utbildning och möten på stifts- och riksplan
Jourhavande medmänniska 020-26 25 00 dagligen kl. 22-01

Finskspråkig verksamhet

Kontakter

Du är välkommen med dina frågor, synpunkter eller önskemål.
Ring finskspråkig präst Pekka O. Pykäläinen
tel. 0141-20 29 32 (för SMS 072-7189002) eller skriv till:
pekka.pykalainen@svenskakyrkan.se