Ruotsinsuomalainen toiminta Motalan seurakunnassa

Ajatus

Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö on Ruotsin kirkon toimintaa, jota toteutetaan pääasiassa suomeksi. Joskus toiminta tapahtuu sekä suomeksi että ruotsiksi, esimerkiksi usein kirkollisten toimitusten (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen) yhteydessä.

Motalassa asui 2002-12-01 Tilastollisen keskusviraston mukaan 991 Suomessa syntynyttä henkilöä. Ruotsinsuomalaisten kokonaismäärä on niin ollen 1500-2000 riippuen tilastointiperiaatteesta.

Sanalla ruotsinsuomalainen tarkoitetaan pääasiassa työvoimasiirtolaisina sotien jälkeen Ruotsiin muuttaneita henkilöitä. Noin 10 % ruotsinsuomalaisista kuuluu niin sanottuihin suomenruotsalaisiin, joiden äidinkieli on ruotsi. Suomenruotsalaisilla on oma erityislaatuinen kulttuuritausta ja omat yhdistykset Ruotsissa.

Suomenkieliset ruotsinsuomalaiset muodostavat vuosista 1999/2000 alkaen kielellisen vähemmistön Ruotsissa. Silloin hyväksyttiin kielivähemmistöjä koskeva lainsäädäntö ja ratifioitiin Euroopan neuvoston kansallisia ja kielellisiä vähemmistöjä koskevat sopimukset.

Muodot

Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö tapahtuu ensisijaisesti Charlottenborgin kirkossa, mutta muitakin seurakunnan kirkkoja ja tiloja käytetään tarpeen vaatiessa. Toimintamuodot:
Jumalanpalvelukset
Kirkolliset toimitukset (kaste, vihkiminen, hautaan siunaaminen ja muut siunaustilaisuudet)
Lasten ja nuorten toiminta
Rippikouluopetus
Musiikki (kuorot, konsertit, yhteislaulutilaisuudet)
Diakonia (sielunhoito, kotikäynnit, sairaskäynnit, ystäväpalvelu)
Opinto- ja keskusteluryhmät
Yhteistyössä hiippakunnan ja valtakunnan tason kanssa järjestettävät koulutus- ym. tilaisuudet
Palveleva puhelin 020-26 25 00 päivittäin kello 22-01

Henkilökunta

Motalan seurakunnalla ja Linköpingin seurakuntayhtymällä on yhteinen kappalaisen virka ruotsinsuomalaista seurakuntatyötä varten.

Yhteys

Otamme mielellämme vastaan kysymyksiä, mielipiteitä ja toivomuksia.

Ensimmäinen yhteys Motalaan

Muistan kuinka kuuntelin radiota olohuoneen lattialla siskoni kanssa. Tavailimme eri kaupunkien nimiä kuten Paris, Milano ja Motala jotka oli kirjoitettu radioon. En ollut vielä alkanut koulua ja tunsin ainoastaan kotikaupungin Porin kortteleita. Isosisko tiesi enemmän ja kertoi Euroopan maista ja kaupungeista. Me löysimme eri frekvenssejä ja kuuntelimme eri kieliä ratisevan radion kautta. Silloin ei ollut aavistustakaan että eräänä päivänä minusta tulisi suomalaisten pappi Motalassa.

Juuri siihen aikaan kun kuuntelin radiota olohuoneen lattialla, muutti moni suomalainen Ruotsiin ja jotkut löysivät töitä Motalan kaupungissa ja asettuivat asumaan tänne. Tänäänkin asuu täällä muutama tuhatta suomalaista. Tuntuu hyvältä saada tutustua Motalaan missä maailma jatkaa kasvuaan eri kielien kautta ja tuntuu suurelta saada kohdata teitä suomalaisia omalla äidinkielellä!

Tulen hiippakuntapapin virasta Vårdnäsista. Olin vastuussa jumalanpalveluselämästa kappelissa ja olin mukana hiippakuntakoulutuksissa ja pidin retriittejä. Olen myös kirjoittanut virsiä ja liturgisia tekstejä.  Tämä kaksikielinen virka täällä Motalassa on yhteinen Linköpingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Anna Toivonen
anna.toivonen@motalaforsamling.se