Ruotsinsuomalainen toiminta Motalan seurakunnassa

Ajatus

Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö on Ruotsin kirkon toimintaa, jota toteutetaan pääasiassa suomeksi. Joskus toiminta tapahtuu sekä suomeksi että ruotsiksi, esimerkiksi usein kirkollisten toimitusten (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen) yhteydessä.

Motalassa asui 2002-12-01 Tilastollisen keskusviraston mukaan 991 Suomessa syntynyttä henkilöä. Ruotsinsuomalaisten kokonaismäärä on niin ollen 1500-2000 riippuen tilastointiperiaatteesta.

Sanalla ruotsinsuomalainen tarkoitetaan pääasiassa työvoimasiirtolaisina sotien jälkeen Ruotsiin muuttaneita henkilöitä. Noin 10 % ruotsinsuomalaisista kuuluu niin sanottuihin suomenruotsalaisiin, joiden äidinkieli on ruotsi. Suomenruotsalaisilla on oma erityislaatuinen kulttuuritausta ja omat yhdistykset Ruotsissa.

Suomenkieliset ruotsinsuomalaiset muodostavat vuosista 1999/2000 alkaen kielellisen vähemmistön Ruotsissa. Silloin hyväksyttiin kielivähemmistöjä koskeva lainsäädäntö ja ratifioitiin Euroopan neuvoston kansallisia ja kielellisiä vähemmistöjä koskevat sopimukset.

Muodot

Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö tapahtuu ensisijaisesti Charlottenborgin kirkossa, mutta muitakin seurakunnan kirkkoja ja tiloja käytetään tarpeen vaatiessa.

Toimintamuodot:
Jumalanpalvelukset
Kirkolliset toimitukset (kaste, vihkiminen, hautaan siunaaminen ja muut siunaustilaisuudet)
Lasten ja nuorten toiminta
Rippikouluopetus
Musiikki (kuorot, konsertit, yhteislaulutilaisuudet)
Diakonia (sielunhoito, kotikäynnit, sairaskäynnit, ystäväpalvelu)
Opinto- ja keskusteluryhmät
Yhteistyössä hiippakunnan ja valtakunnan tason kanssa järjestettävät koulutus- ym. tilaisuudet
Palveleva puhelin 020-26 25 00 päivittäin kello 22-01

Henkilökunta

Motalan seurakunnalla, Linköpingin tuomiokirkkoseurakunnalla ja Finspångin seurakunnalla on yhteinen kappalaisen virka ruotsinsuomalaista seurakuntatyötä varten.

Yhteys

Otan mieleläni vastaan kysymyksiä, mielipiteitä ja toivomuksia. Tavoitat suomalaisen papin puhelimella numerosta 0141-20 29 32 tai sähköpostilla: pekka.pykalainen@svenskakyrkan.se. Työhuone on Motalan seurakunnan kirkkoherranvirastossa, Sjögatan 9. Toiminnasta ilmoitetaan sanomalehtien "Predikoturer"-sivuilla ja seurakuntien kotisivulla.