Ruotsinsuomalainen toiminta Motalan seurakunnassa

Ajatus

Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö on Ruotsin kirkon toimintaa, jota toteutetaan pääasiassa suomeksi. Joskus toiminta tapahtuu sekä suomeksi että ruotsiksi, esimerkiksi usein kirkollisten toimitusten (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen) yhteydessä.

Motalassa asui 2002-12-01 Tilastollisen keskusviraston mukaan 991 Suomessa syntynyttä henkilöä. Ruotsinsuomalaisten kokonaismäärä on niin ollen 1500-2000 riippuen tilastointiperiaatteesta.

Sanalla ruotsinsuomalainen tarkoitetaan pääasiassa työvoimasiirtolaisina sotien jälkeen Ruotsiin muuttaneita henkilöitä. Noin 10 % ruotsinsuomalaisista kuuluu niin sanottuihin suomenruotsalaisiin, joiden äidinkieli on ruotsi. Suomenruotsalaisilla on oma erityislaatuinen kulttuuritausta ja omat yhdistykset Ruotsissa.

Suomenkieliset ruotsinsuomalaiset muodostavat vuosista 1999/2000 alkaen kielellisen vähemmistön Ruotsissa. Silloin hyväksyttiin kielivähemmistöjä koskeva lainsäädäntö ja ratifioitiin Euroopan neuvoston kansallisia ja kielellisiä vähemmistöjä koskevat sopimukset.

Muodot

Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö tapahtuu ensisijaisesti Charlottenborgin kirkossa, mutta muitakin seurakunnan kirkkoja ja tiloja käytetään tarpeen vaatiessa.

Toimintamuodot:
Jumalanpalvelukset
Kirkolliset toimitukset (kaste, vihkiminen, hautaan siunaaminen ja muut siunaustilaisuudet)
Lasten ja nuorten toiminta
Rippikouluopetus
Musiikki (kuorot, konsertit, yhteislaulutilaisuudet)
Diakonia (sielunhoito, kotikäynnit, sairaskäynnit, ystäväpalvelu)
Opinto- ja keskusteluryhmät
Yhteistyössä hiippakunnan ja valtakunnan tason kanssa järjestettävät koulutus- ym. tilaisuudet
Palveleva puhelin 020-26 25 00 päivittäin kello 22-01

Suomalainen joulu verkossa

https:www.svenskakyrkan.se/suomeksi

Kauneimmat joululaulut - voit laulaa mukana

https:www.svenskakyrkan.se/kauneimmatjoululaulut

Henkilökunta

Motalan seurakunnalla, Linköpingin tuomiokirkkoseurakunnalla ja Finspångin seurakunnalla on yhteinen kappalaisen virka ruotsinsuomalaista seurakuntatyötä varten.

Yhteys

Otan mieleläni vastaan kysymyksiä, mielipiteitä ja toivomuksia. Tavoitat suomalaisen papin puhelimella numerosta 0141-20 29 32 tai sähköpostilla: pekka.pykalainen@svenskakyrkan.se. Työhuone on Motalan seurakunnan kirkkoherranvirastossa, Sjögatan 9. Toiminnasta ilmoitetaan sanomalehtien "Predikoturer"-sivuilla ja seurakuntien kotisivulla.

Hyvät seurakuntalaiset!

Maailmalla ja myös Ruotsissa vallitsevan tilanteen takia olemme päättäneet rajoittaa tuntuvasti seurakuntatoimintaamme. Siihen saakka, kunnes viranomaiset ovat ilmoittaneet normaaliin toimintaan palaamisen mahdolliseksi, ovat rajoitukset voimassa. Toiminta, joka koskee alle 16-vuotiaita jatkuu edelleen, tosin ilman vanhempien mukanaoloa.

Tulemme viettämään jumalanpalveluksia niin usein kuin vain on mahdollista. Ymmärrämme jumalanpalvelusten olevan kristityn seurakunnan sekä perustavaa, että elämää ylläpitävää toimintaa.

Ehtoollisen vieton yhteydessä voi kukin itse päättää ottaako vastaan leivän ja viinin lainkaan, tai haluaako ottaa vastaan papin ojentaman alkoholia (19%) sisältävässä viinissä kastetun ehtoollisleivän ensin omaan käteensä ja sitten syödä leivän. Pappi on ensin huolellisesti puhdistanut kätensä ja käyttää myös suojahansikkaita virustartunnan estämiseksi.

Mielestämme on todella valitettavaa, että joudumme menettelemään näin, mutta ajattelemme, että tämä on välttämätöntä; Ruotsin kirkko haluaa kaikin tavoin estää virus-tartuntaa, ja samalla kuitenkin jatkaa tehtäväänsä kokoavana voimana elämässä, jonka Jumala armostaan meille joka hetki antaa.

Jos olet iäkäs ja haluat apua koskien kauppaostoksia tai lääkkeiden apteekista noutamista, ota yhteys seurakuntavirastoon. Yhteystiedot

löydät ruotsinkielisen tekstin yhteydestä.

Ystävällisin terveisin

Lars-Eric Norrsäter, kirkkoherra