Vinnerstads kyrka

Vinnerstads kyrka med ursprung troligen från 1100-talet, har en intressant portal som utgörs av en rundbågig port. Sidorna begränsas av smala runda pelare som bärs upp av djur.

Mycket av 1100-talskyrkan finns fortfarande kvar. Nästan lika gammalt som templet är tornet, av samma typ som det i Västra Stenby. Uppgången till den ursprungliga trappan som leder till tornets kamrar finns strax söder om långhusbågen. Mot slutet av 1400-talet slogs valven som dekorerades och vars dekorationer ströks över på 1700-talet.

Det nuvarande koret byggdes på 1600-talet genom en tillbyggnad med kryssvalv. Vid en restaurering 1897 blottades dekorationerna som fotograferades av innan de putsades över igen. Vid restaureringen 1952 togs de få kvarvarande partierna fram och konserverades. En av de bevarade målningarna skildrar Kristus som världsdomare, omgiven av två änglar och Marias kröning av Gud Fader.

När biskopen besökte Vinnerstad 1783 reagerade han på att kyrkan var så trång och mörk. Det dröjde dock ända till 1819-1820 innan den reparerades av byggmästare Abraham Nyström från Kristberg.

Portalen utfördes av en stenhuggare vid slutet av 1100-talet, som har fått namnet mäster Arcadius, och som främst varit verksam i västra Östergötland.